sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Ruokailuvälinepussi ja vehnäjauhobatiikkia

Teimme sudareiden kanssa ruokailuvälinepussit vehnäjauhobatiikilla koristellen. Tämä on todella helppo ja hieno kankaan koristelutapa. Ohjeet löytyvät täältä.

Tarvitset:
- Vettä
- Jauhoja
- Lääkeruiskun tms. kukaan ei myöskään kiellä käyttämästä esim. lusikkaa.
- Kankaan
- Kangasvärejä
- Siveltimen
- Silitysraudan
- Ylimääräistä kangasta suojaamaan silitysrauta mahdollisilta väritahroilta.

Ensimmäiseksi tehdään vesi-jauho seos. Seoksen pitää olla sen verran paksua jotta siitä jää kankaalle jauhokerros. Sitten seos laitetaan ruiskuun ja aletaan tekemään haluttuja kuvioita. Kuviot voivat olla ihan yksinkertaisia viivoin piirrettyjä tai sitten seoksella täyteen värjättyjä kuvioita.

Vesi-jauho seoksella tehdyt kuviot on rypistelty ja saatu halkeilemaan.

Kuvioiden annetaan kuivua kunnolla jonka jälkeen alkaa rypistely. Voit ottaa kankaan käsiisi ja rypistellä niin että jauhokuviot halkeilevat tai sitten voit ihan sormin painelemalla tehdä halkeamia. Värjätessä väri menee halkeamista kankaalle muttei vehnäjauhon alle.

Seuraavaksi alkaa kankaan värjäys. Pöytä kannattaa suojata mieluiten sellaisella materiaalilla joka imee itseensä mahdolliset läpi menevät maalit ja siten nopeuttaa kuivumista. Itse käytin tavallista pahvilaatikosta revittyä pahvia. Kangas kannattaa teipata tai neulata pahviin tai pöytään kiinni jotta värjäys on helpompaa.

Käytin EMO:n valmiita kangasvärejä ja ohensin sitä hieman vedellä. Maali oli pienen ohennuksen jälkeen todella helppo levittää. En kyllä edes kokeillut millaista väri olisi ollut laimentamattomana, mutta näytti sen verran kiinteältä että halusin hieman ohentaa.

Kangas kiinnitettynä pahviin ja maalattuna.
Kun kangas on kuivunut värjäyksen jälkeen tuleevehnäjauhokuvioiden poisto. Poisto tehdään yksinkertaisesti sormin nyppimällä tai vaikka ruokailuveistä apuna käyttäen. Tällöin alkaa kuvio jo paljastua.

Kuvio näyttää halkeilevalta tai kuluneelta kuivuneeseen jauhokuvioon tehtyjen halkeamien takia.

Laita silitysrauta lämpenemään kolmelle pisteelle. Värjätyn kankaan ja raudan väliin kannattaa varuiksi laittaa jokin kangas jottei mitään väriä kiinnity rautaan. Kuuma rauta kiinnittää värin kankaaseen jolloin siitä tulee pesun kestävä.

Varotoimenpide, kangas työn ja raudan välissä.

Kangas pestään vielä vedellä jotta loputkin vehnäjauhot lähtevät pois.

Kankaasta huuhdellaan loputkin vehnäjauhot pois vedellä.

Pesun jälkeen kankaan voi jälleen silittää jotta ompelu halutuksi tuotteeksi olisi helpompaa.

Silitä kangas hieman kostutettuna jolloin kangasta on helpompi lopputyöstää.

 Ompelin kankaan pussiksi ja yläreunaan laitoin kujan. Nauhaksi laitoin matonkudetta kun ei kotoa muuta löytynyt, mutta sudarit tekivät nyörin langoista pyörittämällä.

Valmis!
 Näin sain itselleni uuden ja omatekoisen ruokailuvälinepussin tuleville partioreissuille. Olen aika tyytyväinen lopputulokseen.

4 kommenttia:

 1. Onpa hieno pussi! Itse olen tekemässä omien sudareiden kanssa ruokailuvälinepussia syksyllä (ja aihetta googlaamalla tänne löysin); tämä on kyllä yksi todella varteenotettava idea, kiitos siitä! Iloista partiosyksyä toivottaa Riikka, UET :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Tämä oli kyllä rehellisesti sanottuna vähän ehkä huono idea ainakin koloilloille siksi että siinä oli vaiheita jolloin piti odottaa kuivamista. Ei siis saanut kerralla valmiiksi. Helpompi idea on tehdä itse esim. makuualustasta, tai vastaavanlaisesta, itse leimasimia. Me ollaan tekemässä tällä tyylillä heti kauden alussa kasseja ja raportoin siitäkin kun aika koittaa. :)

   Poista
 2. Oikein hyvät ohjeet olet tehnyt. Kiitti! :3
  tv Tuula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti innostut kokeilemaan. :)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.