maanantai 21. tammikuuta 2013

Pitsivalaisin

 Tämä on taas yksi näitä minun ikuisuusprojektejani, jonka vihdoin olen saanut tehtyä valmiiksi asti. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen vaikka, kuten aina tällaisia uusia tekniikoita kokeillessa, muutaman asian olisi voinut tehdä toisinkin. Mutta tiedänpähän nyt miten kannattaa toimia jos innostun vielä joskus tekemään jotain samalla tekniikalla.

Tarvitset siis seuraavia tarvikkeita: Ilmapallon jonka päälle alat rakentaa valaisinta. Pitsejä, mielellään mahdollisimman ohuesta langasta tehtyjä. Liimaa, erikeeper on hyvä ja sitä menee yllättävän paljon joten iso pullo ei ole liioittelua. Siveltimen joka saa olla ihan halpiskin, mutta leveä, se helpottaa erittäin paljon liiman levittämistä. Ämpäri tms. voi olla hyvä apuväline jonka päällä tehdä valaisinta, voit myös ripustaa pallon narulla johonkin riippumaan, mutta se onkin jo hiukan haastavampaa.

Tällaisesta pallosta tulee oikeasti pyöreä eikä sellainen kananmuna. Löysin lelukaupasta.

Voi olla helpointa aloittaa liottamalla pitsit liima-vesi-seoksessa jonka jälkeen pitsejä voi alkaa sommittelemaan pallon päälle. Vettä ei kannata paljoa laittaa, vain sen verran että se hiukan ohenee jotta levittäminen olisi hieman helpompaa. Liiman avulla pitsit pysyvät helpommin paikoillaan kuin aivan kuivina. Sitten vain siveltimellä hiukan liimaa päällekin ja anna kuivaa lämpimässä. Toista niin monta kertaa, että pitsit tuntuvat niin jäykiltä että kestävät pienen painon.


 Jos pitsien paikoillaan pysymisessä kuivumisen aikana tulee ongelmia voit sitoa pallon ympäri vaikka narua. Pyöritä narua eri suuntiin sen verran että ainakin suurin osa hankalista kohdista(yleensä alapuolella) ovat sidottuna. Itse käytin jätesäkistä leikkaamaani suikaletta. Käytin sitä siksi että pelkäsin naruni liimautuvan valaisimeen kiinni ja sitä en toivonut.

Kuvassa näkyy hiukan myös nuo suikaleet joita sidoin pallon ympärille pitämään pitsit paikoillaan.

 Alussa käytin tapettiliisterin ja liiman seosta, mutta siinä oli liikaa vettä jolloin kuivuminen kesti todella kauan ja pitsit levähtivät aivan vääriin paikkoihin. Tällöin en myöskään(miten voi olla mahdollista) tajunnut että voisin laittaa tuota muovisuikaletta siihen ympärille. Onneksi pitsit eivät kuitenkaan menneet piloille ja sain kuin sainkin pitsit pysymään paikoillaan ja pallon muodossa.

 Seuraavaksi olikin sitten lampun ja sen kannan aika. Tein pihtejä apuna käyttäen varjostimeen reiän josta lamppu kantoineen mahtuu sisään. Tätä varten laitoin yhden isoimmista pitseistä ilmapallon solmun kohdalle. Reikä oli helppo tehdä pitsin kuvion mukaan ja liiman takia langat eivät ala rispaantua.

Lisää kuvateksti
 Katsoin paperilampusta mallia ja tein johdolle loukun jonka avulla lamppu pysyy keskellä valaisinta. käytin hiuspinniä ja ohutta metallilankaa. Muotoilin pinnin S:n muotoon ja sidoin ohuella metallilangalla reiän kumpaankin sivuun. Reikä on sen verran pieni että jos en olisi jättänyt rautalankaa tarpeeksi pitkäksi, jotta sen saa sivuun, ei lamppua mahtuisi vaihtamaan.


Sitten vain lamppu kattoon roikkumaan ja käyttöön!


Olen kyllä tosi tyytyväinen lopputulokseen. Valaisee tosi hyvin ja on kaunis. Lampusta ei tule mitään discopallo efektiä, vaikka katossa sitä hiukan näkyy, vaan valo pääsee ihan tasaisesti läpi.

2 kommenttia:

  1. Ihastuttava! Samankaltainen lamppu on itselläkin ollut kauan suunnitteilla, mutta aikaa siihen ei ole vielä löytynyt. Olenkin miettinyt juuri tuota, miten tuon lampun saisi siististi tuonne sisälle. Ja plussaahan tietenkin on se, että sen voi vaihtaa, ettei tule niin sanotusti kertakäyttöistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä mietin tuota ihan samaa kun lamppu oli vielä suunnitteilla. Kuitenkin ryhdyin tapani mukaan työhön ja keksin ratkaisun kun sen aika tuli. Matkisin eteisessäni roukkuvaa paperilamppua. :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.